„Mano vyras kiekvieną vakarą išgeria po du butelius alaus, per 14 bendro gyvenimo metų neatsimenu, kad jis to būtų nedaręs. Nieko baisaus dėl to neįvyksta – jis nuo tokio kiekio nepasigeria, pilvas jam neauga, yra liesas ir „sausas“. Vyras sako, kad alus jam – ir raminamieji, ir migdomieji. Bet ar tai ilgainiui nepakenks jo sveikatai?“ – klausia Eglė S.

*****

Galime teigti, kad alaus istorija nuolat papildoma vis naujomis šio gėrimo gydomosiomis savybėmis. Jau senovės šumerai rekomendavo, dančiui suskaudus, burną skalauti alumi. Viduramžiais šiuo gėrimu iš inkstų varydavo akmenis, plaudavo pavargusias kojas, o veido kaukė iš alaus atgaivindavo pasenusią odą.

Žymusis Paracelsas juo gydė kepenų ir kvėpavimo takų ligas. Čekų gydytojai laikė patikima priemone nuo choleros. Ir tikrai, šios ligos bacilos alaus tirpale žūdavo per keletą minučių. Tai liudija istorija. Didelių miestų gyventojus sunaikinanti choleros epidemija nepaliesdavo tik alaus viryklų darbininkų.

Įdomu, kad XIX a. pradžioje vaistus rekomenduojama užsigerti alumi, nes jis laikomas tonizuojančiu, dezinfekuojančiu ir organizmą stiprinančiu gėrimu.

O štai ką teigia mūsų dienų medicina:

* skysčio perteklius išgėrus daug alaus – didelis krūvis širdžiai ir inkstams;
* alus kenkia sergantiems skrandžio opa ir gastritu, kai padidėjęs rūgštingumas;
* tyrimai parodė, kad aluje yra alkaloidų, savo sudėtimi artimų morfinui, tai ir paaiškina narkotinį alaus poveikį.

Bet, kita vertus, alus yra naudingas:

* jis išvaro iš organizmo koncerogenines medžiagas. Japonų mokslininkų nuomone, reguliariai geriant alų, 2 – 3 kartus sumažėja galimybė susirgti vėžiu;
* apyniuose esančios aktyvios medžiagos veikia raminamai ir malšina skausmą, stabdo bakterijų augimą ir vystymąsi;
* įvairios kaukės ir kremai su alumi tikrai išlygina raukšles, nes jame daug B grupės vitaminų;
* jau mūsų senelės žinojo, kad šis gėrimas – puiki plaukų priežiūros priemonė, tuo dabar sėkmingai naudojasi ir kosmetikos pramonė.

Dabar dėl „alaus pilvuko“. Jis nėra meilės alui įrodymas. Šis gėrimas mažiau maistingas negu sultys ar „Coca-Cola“. Tačiau, kaip ir visi mažai alkoholio turintys gėrimai, sukelia tiesiog žvėrišką apetitą. Visų pirma todėl, kad sumažina cukraus kiekį kraujyje. Antra, turi apynių kartėlio, kuris suaktyvina skrandžio sulčių išsiskyrimą. Ir trečia – dėl šlapimą varančių savybių iš organizmo intensyviai išplauna druskas. Dėl to žmogus valgo už du.

Views All Time
Views All Time
3119
Views Today
Views Today
1
0 0
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn