Palangoje jau yra, kur mėgautis gurmaniškais patiekalais ir vegetarams, ir damoms, kurioms ypač svarbu liekna talija, ir net vaikeliams, kuriems būtina sveika mityba.

Palangoje jau yra, kur mėgautis gurmaniškais patiekalais ir vegetarams, ir damoms, kurioms ypač svarbu liekna talija, ir net vaikeliams, kuriems būtina sveika mityba.

Dar nuo sovietinio „obščepito“ laikų buvo manoma, kad vegetariški valgiai būtinai turi būti neskanūs ir be jokio aromato. Taip buvo manoma, kadangi virėjų mokyklose būtent taip būdavo mokinamos virėjos gaminti vegetariškus valgius. Ką darysi, receptūros patvirtintos Maskvoje arba Vilniuje ir saviveiklauti nelabai būdavo leidžiama.

Tiesa, pasirodydavo vienas kitas gardesnis, kvapnesnis, gražesnis sveiko maisto patiekalas, bet taip ir neprigydavo. Gal todėl, kad žmonėms labiau rūpėdavo sočiau pasimaitinti, gal todėl, kad tų maisto produktų nelabai sovietmečiu būdavo, gal ir todėl, kad dar nebūdavo mados kovoti su savo antsvoriu.

Paskui Palangoje atsirado Dainiaus Kepenio sveikatingumo mokykla, kuri turėjo daug įtakos lietuvių sveikos mitybos sampratai. Deja, apie sveiką mitybą Lietuvos kurortuose kitos maitinimo įmonės nelabai norėjo žinoti, antra vertus ir virėjų, mokančių gaminti gardžius, kvapnius, išvaizdžius valgius reikėjo su žiburiu ieškoti. Nuostata, kad vegetariškais valgiais nebus galima suvilioti poilsiautojų, kad lietuviui reikia tik mėsos ir bulvių, įsigalėjo ilgam ir tvirtai.

Galų gale jau ir Palangoje galima gurmaniškai palėbauti fantastinio skonio ir aromato vegetariškais valgiais – tai aukštosios armėnų virtuvės valgių ir armėniško vyno kavinė „Ararat“. Tiesa, Palangos svečiai jos neras triukšmingoje J.Basanavičiaus gatvėje. Armėnai savo kavinę atidarė ramioje vietoje: reikia pagrindine Vytauto gatve eiti link Reabilitacinės ligoninės ir „Lino“ poilsio namų. Štai čia Vytauto gatvės 143 numeriu pažymėtame name bus galima rasti minimą kavinę.

Dabar apie gardžiuosius patiekalus: pradėti būtinai reikėtų nuo armėniškų sūrių ir baklažanų suktinukų su varške ir graikiniais riešutais bei nepakartojamu armėnišku vynu, kurio niekur kitur Palangoje nerasite. Gurmanus sužavės armėniška baklažanų ir paprikų tyrė, lietuviams neišpasakytai patiks kepti baklažanų kubeliai su riešutais ir grietine, visiems be išimties patiks salotos „masis“ iš keptų baklažanų, paprikų ir pomidorų su česnakėliu, prieskoninėmis žolelėmis ir sezamų sėklomis.

Užkandus galima užsisakyti ir karštųjų patiekalų. Mažai kalorijų, bet sotūs yra „ispanach“ – špinatai su kiaušinais ir „kanač lobi“ – ankštinės pupelės su kiaušiniais.

Norintys patirti kaukazietiškos virtuvės privalumų būtinai turėtų paragauti „pasus dolma“ – tai mažučiai balandėliai, pagaminti iš vynuogių lapuose susuktų pupelių, cukrinių žirnių ir nutų įdarų, arba „pasusavuk dolma“ – vynuogių lapuose susuktų ryžių įdarų. Padavėjai prie šių patiekalų būtinai pateiks macuno, tai yra armėniškas raugintas pienas. Svarbiausia, kad viskas gardinama specialiai iš Kaukazo kalnų atvežtomis aromatinėmis žolelėmis, kurios valgiams suteikia nepakartojamo skonio ir aromato.

Jei vyriška kompanija nori sočiau, labiau mėsiškų patiekalų, tai gali sau užsisakyti paprastų „dolma“ – balandėlių mėsos faršo įdaryto vynuogių lapuose arba „dolma muš“ – mėsos faršu su ryžiais įdarytų baklažanų, paprikų ir pomidorų. Vėlgi, nepamirškite macuno, – tai tikrai bus netikėta gurmaniška patirtis, nes tokio mums neįprasto, bet nepaprastai gardaus, idealiai tinkančio prie šių patiekalų padažo (armėniškai rauginto pieno ) tikrai retai kur rasite. Tiesa, galite pageidauti ir mums įprastų tradicinių kopūstų lapuose gamintų balandėlių ir čia būsite maloniai nustebinti, – kitaip paruoštas mėsos įdaras, aromatingos kalnų žolelės šį patiekalą daro daug įdomesnį, kvapnesnį.

Nepamirškite paragauti ir spalvingo sveiko patiekalo – virš žarijų keptos paprikos, įdarytos armėnišku sūriu. Tačiau labiausiai mūsų gomurį ir uoslę stebina kepti virš žarijų baklažanai, paprikos ir pomidorai, kuriems nulupama odelė, pagardinama aliejumi ir prieskoniais. Šviežias, ryškiai išreikštas šių daržovių skonis ir aromatas noromis nenoromis pavergia ir paverčia šitaip paruoštų daržovių gerbėjais.

Net vaikeliai, kurie dažnai nelabai mėgsta šviežių daržovių, keptąsias virš žarijų daržoves noriai ir daug valgo. Tiesa, „Ararate“ yra ir dar didesnė gurmaniška vilionė damoms ir vaikams: tai senovinis armėniškas plovas, kuris gaminamas su razinomis ir džiovintais vaisiais.

Vincentas Sakas
Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas
Tel. +370 463 50292. Mob. tel. +370 617 24338
El.paštas: vsakas@gmail.com

Vincentas Sakas straipsnyje „Vincentas Sakas: nepriklausomas mitybos ekspertas” taip pristato save : Pirmą kartą Lietuvoje specialybė „kulinarijos ekspertas“ atsirado tada, kai į mano Valstybinio socialinio draudimo pažymėjimą 2002 metais UAB „Ekovalda“ 18-064083 („RIMI“ prekybos tinklas) įrašė, jog esu priimtas darban kulinarijos ekspertu. Sutvarkęs jų kulinariją išėjau ir nuo to laiko visą laiką esu nepriklausomas ir niekam neįsipareigojęs. Norint tapti ekspertu reikia ypatingai gerai išmanyti maisto ir gėrimų gamybos technologijas ir kasdien gilinti žinias šių veiklų dinamikoje, daug laiko praleisti Europos bibliotekose ieškant senuose rankraščiuose ir knygose dalykų apie mitybą, maisto ir gėrimų gamybą. Kasdien sekti pokyčius, vykstančius žemės ūkio ir maisto gamybos kaitoje, kasdien prie kompiuterio praleisti bent 8 valandas, skaitant kas naujo pasaulyje įvyko mitybos ir sveikatos, kulinarijos, konditerijos, bakalėjos reikaluose. Taip pat restoraninio verslo, serviravimo, kulinarinio dizaino ir patiekalų bei gėrimų patiekimo madų pasaulyje.

Views All Time
Views All Time
20
Views Today
Views Today
1
0 0
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn