Tikrosios senosios lietuviškos giros yra rūgštaus skonio, o jei saldžiarūgštės, tai daugiau į rūgščiąją pusę…

Tikrosios senosios lietuviškos giros yra rūgštaus skonio, o jei saldžiarūgštės, tai daugiau į rūgščiąją pusę.

Lietuviškų girų skiriamasis bruožas nuo visų kitų, aplinkinių tautų, kurios iš sarmatų (baltų, lietuvių) perėmė giros gamybą, būtent ir buvo tai, kad lietuviškos giros būdavo gaminamas iš raugintos sulos, raugintų agurkų, burokėlių (dažniausiai), kopūstų, obuolių rasalo arba gaminamos užpilant vaisius ar uogas šaltinio vandeniu arba virintu ir ataušintu pelkių vandeniu. Kartais rūgimo greitinimui į giras dedamas nedidelis kiekis medaus ir giros raugo. Tikros lietuviškos giros gaminamos be mielių ir be cukraus!

Vaistas nuo daugelio ligų

Tikros lietuviškos rūgščios giros yra ne tik gėrimas, bet ir vaistas nuo daugelio vidaus organų ligų ir skrandžio negalavimų.

Lietuviai, gėrę rūgščias giras, nesirgdavo širdies ir kraujagyslių ligomis, nebūdavo nutukę, pasižymėjo gera atmintimi, būdavo darbštūs, fiziniai ir lytiniai pajėgūs. Rūgščios giros taip pat normalizuoja skrandžio veiklą, žmonės neserga dispepsijomis, gastritais, opaligėmis, tulžies ir kepenų akmenligėmis, nebežino kas yra vidurių pūtimai ir užkietėjimai.

Mūsų laikais nusenusių girtuoklių liga prostatos išvėšėjimu ir prostatos vėžiu jau masiškai pradėjo sirgti vyrai, jaunimas ir net vaikai, ir niekas neaiškina kas jas sukelia, tik džiaugsmingai imasi kalti pinigus, tuos nelaimėlius „gydydami“. O juk visas šias ligas sukėlė bamboliniai gazuoti limonadai ir „gėrimai“, kartonpakių spalvoti gėrimai, vadinami sultimis, gazuoti vandens gėrimai, girų falsifikatai, gazuotas lavoninis alus, cocapepsicolosfantaispraitai ir labiausiai energiniai gėrimai, gazuoti pigūs vynai, vadinami „šampanais“ ir gazuoti chemikalais prigrūsti „kokteiliai“ bei visokiausi „sidrai“ (nors jie tokiais nė iš tolo negali būti).

Šiandien masinės komunikacijos priemonės visais įmanomais ir neįmanomais būdais platina žinią, kad kiekvienas žmogus kasdien privalo išgerti po tris litrus šitų nuodų. 30 tūkstančių metų žmonės gėrė tik tiek, kiek norėjo, ir nė vienas nuo to nemirė, atvirkščiai būdavo sveikesni ir gyvybingesni…

Jei restorano, kavinės, valgyklos, užeigos, baro valgiaraštyje, gaiviųjų gėrimų skiltyje rasite kokteilius ir coca-pepsi-colas, fantas, spraitus, tonikas ir kitokius limonadus, ypač „energinius“ gėrimus, jei svaigiųjų gėrimų sąrašuose rasite gazuoto vyno „šampanus“, gazuotą pasterizuotą alų, sprukite kuo greičiau laukan.

Šiek tiek apie gėrimus…

Gėrimų gamintojai gamina tik surogatinius chemizuotus gėrimus, kurie yra kenksmingi suaugusiems ir ypatingai nuodingi vaikų organizmui, – kuo vaikai daugiau jų išgeria, tuo greičiau sugadina savo vidaus organą – kasą. Per dieną kasa išskiria iki 2,5 litro virškinimo sulčių, kuriose yra gausybė fermentų, reikalingų angliavandeniams, baltymams bei riebalams skaidyti. Kasa taip reguliuoja angliavandenių apykaitą ir palaiko kraujyje pastovų cukraus kiekį. Sveika kasa padeda žmogui išlikti žvaliam, energingam bei aiškaus proto.

Erzacgirų (falsifikatų) ir bambolinių limonadų cheminiai saldikliai, sukelia cukraligę, tulžies, kepenų, inkstų akmenų susidarymą, o angliarūgštė trikdo virškinimą, pučia pilvą, naikina naudingas žarnose esančias bakterijas.

Jei norite, kad Jūsų vaikeliai augtų sveiki, guvaus proto, žvalūs ir gražūs, jokiu būdu neduokite gerti jokių gazuotų gėrimų, colų, pepsių, fantų, spraitų, limonadų, kartonpakių „sulčių“, o tik tikras namuose pasigamintas giras ir gaivas.

Vaisių, uogų ir daržovių sultys naudingos ką tik šviežiai išspaustos, nes jau už keliolikos minučių žūsta daugelis jų vertingųjų medžiagų, bet, tiesą kalbant, geriau yra suvalgyti tikrą vaisių, uogą ar daržovę su visomis jame esančiomis sultimis ir naudingomis medžiagomis. Kartonpakuose, net ir stikliniuose buteliuose tikrų, natūralių vaisių, uogų, daržovių sulčių niekada nebuvo, nėra ir nebus, ten yra tik chemizuoti spalvingi „gėrimai“.

Dar blogiau yra gerti cocapepsifantaspraitus bei Lietuvoje gaminamus bambolinius limonadus, kurie mūsų ir ypač vaikų organizmus veikia kaip uždelsto veikimo naikinančios bombos, sukeliančios vidaus ligų susirgimus ir įvairias alergijas.

Laukite tęsinio!

Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas
A.Vincentas Sakas
Tel. 846 35 02 92. Mob. tel. 8 617 24 338
El.paštas: vincentas.sakas@takas.lt

Vincentas Sakas
Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas
Tel. +370 463 50292. Mob. tel. +370 617 24338
El.paštas: vsakas@gmail.com

Vincentas Sakas straipsnyje „Vincentas Sakas: nepriklausomas mitybos ekspertas” taip pristato save : Pirmą kartą Lietuvoje specialybė „kulinarijos ekspertas“ atsirado tada, kai į mano Valstybinio socialinio draudimo pažymėjimą 2002 metais UAB „Ekovalda“ 18-064083 („RIMI“ prekybos tinklas) įrašė, jog esu priimtas darban kulinarijos ekspertu. Sutvarkęs jų kulinariją išėjau ir nuo to laiko visą laiką esu nepriklausomas ir niekam neįsipareigojęs. Norint tapti ekspertu reikia ypatingai gerai išmanyti maisto ir gėrimų gamybos technologijas ir kasdien gilinti žinias šių veiklų dinamikoje, daug laiko praleisti Europos bibliotekose ieškant senuose rankraščiuose ir knygose dalykų apie mitybą, maisto ir gėrimų gamybą. Kasdien sekti pokyčius, vykstančius žemės ūkio ir maisto gamybos kaitoje, kasdien prie kompiuterio praleisti bent 8 valandas, skaitant kas naujo pasaulyje įvyko mitybos ir sveikatos, kulinarijos, konditerijos, bakalėjos reikaluose. Taip pat restoraninio verslo, serviravimo, kulinarinio dizaino ir patiekalų bei gėrimų patiekimo madų pasaulyje.

Views All Time
Views All Time
7
Views Today
Views Today
2
0 0
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn