Marinavimas. Skaitytojų receptai. 2 dalis
Marinuotos morkos
Marinatui:
1 litro vandens
50 g druskos
80 g cukraus
1 valgomojo šaukšto acto esensijos
Į 1 litro stiklainį dar įdėkite: po 8 juodųjų ir kvapniųjų pipirų žirnelių, 5 – 6 gvazdikėlius, 1 – 2 lauro lapelius.
Jaunas morkas nuvalykite ir nuplaukite, verdančiame vandenyje pamirkykite 2 – 4 min. Tada morkas atvėsinkite šaltame vandenyje ir supjaustykite vienodos formos gabaliukais, suberkite į stiklainius, prieš tai ant dugno pribėrę prieskonių.
Morkas užpilkite karštu marinatu. Stiklainius pasterizuokite verdančiame vandenyje 0,5 l – 15 min., o 1 l talpos 25 min.
Janina Misiūnienė
Švieži saldžiarūgščiai marinuoti agurkai
Marinatui: 3l vandens, 350ml 9 proc. acto, 3 šaukštai druskos, 3 šaukštai cukraus, 8-10 kvapiųjų pipirų žirnelių, 2-3 laurų lapeliai, šakelė peletrūno, 3-4 skiltelės česnako, 2 cm ilgio krieno šaknies arba lapkočio gabalėlis.
Paruoštus agurkus 2-3 min. Plikyti pasūdytame verdančiame vandenyje ir, staigiai atvėsinus šaltu vandeniu, sudėti į stiklainius. Iš nurodytų produktų išvirti marinatą ir karštą užpilti ant agurkų.
Stiklainius pridengti dangteliu ir palaikyti 5-6 min. Tuomet marinatą nupilti, pavirinti ir vėl užpilti ant agurkų. Agurkus konservuojant 3l stiklainiuose marinatą nupilti ir kaitinti du kartus, 1l stiklainiuose – 3 kartus. Užpylus paskutinį kartą stiklainius sandariai uždaryti.
Švieži agurkai su česnaku
5 kg agurkų
0,5 kg svogūnų
10 sk. česnako
4 v.š. druskos
1 st. cukraus
1 st. acto 9 proc.
1st. aliejaus
krapų, petražolių (pagal skonį)
Palaikyti 6-10val. Dėti į stiklainius ir laikyti šaltai.
Lečo su ryžiais (iš pusės normos išeina penki 0,5l. stiklainiai)
3 kg pomidorų
1 kg raud. paprikos
1 kg morkų
1 kg svogūnų
1 st. cukraus
½ l. aliejaus
1 st.(+0,5) ryžių
2 šaukštai druskos
lauro lapelių, krapų ir juodųjų pipirų.
Pomidorus supjaustyti skiltelėmis, pipirus šiaudeliais, svogūnus griežinėliais, morkas sutarkuoti. Daržoves pavirti 40min., supilti cukrų, aliejų, ryžius ir dar pavirti 30 min. Įberti druskos, prieskonių ir pavirti 10min. Išpilstyti ir uždaryti metaliniais dangteliais.
Marinuoti burokėliai
0,5 l vandens
150-200 g acto 9proc.
30 g druskos
15 g cukraus
krapų sėklų
krieno šaknų
Išvirtus, atšaldytus ir nuluptus mažus burokėlius sudėti su prieskoniais į stiklainius ir užpilti karštu marinatu. Sterilizuoti 0,5l – 15min. 1l – 20min. Marinuojant didelius burokėlius reikia supjaustyti kubeliais, šiaudeliais, skiltelėmis.
Marinuoti grybai
1,5l vandens
2 v.š. pilni ir ½ nubraukto v.š. druskos
2 a.š. citrinos rūgšties
pipirų
lauro lapų
Marinatą verdame apie 15 min. Prieš tai išverdame grybus. Juos nusunkiame. Tada sudedame į marinatą ir dar paverdame apie 2min. Raudonikius pjaustyti į verdantį vandenį, tada nebus juodi.
Skanūs pomidorai
1 l stiklainiui:
¼ svogūnų
1 lauro lapelis
2-3 pipirai
2-3 š. aliejaus
likusi dalis – pomidorai
Daržoves sudėti į stiklainius ir užpilti verdančiu vandeniu (1š. 1l. vandens) su druska. Kaitinti 5-7 minutes.
Marinuotos šparaginės pupelės
1 l vandens
1,5 šaukšt. druskos
2,2 v.š. cukraus
1 a.š. citrinos r.
prieskoniai
Pupeles pavirti 8-10min. Užpilti karštu marinatu ir dar pavirti. Tada supilti į stiklainius.
Daržovių mišrainė
1 kg morkų
5 kg cukinijų
1 kg svogūnų
200 g acto
200 g cukraus
4 š druskos
0,5 l aliejaus
Tušinti, kol suminkštės ir sukrėsti į stiklainius.
Mišrainė žiemai
1 kg pomidorų
1 kg agurkų
1 kg svogūnų
aliejaus
4 š druskos
2 l vandens
12 š cukraus
1 st acto
prieskoniai
Pomidorus, agurkus, svogūnus supjaustyti, užpilti 4š. druskos ir palikti per naktį. Tada užpilti 2l vandens, cukraus, acto, sudėti prieskonius ir tušinti, kol suminkštės.
Mišrainė žiemai
3 kg žalių pomidorų
1,5 kg svogūnų
1,5 kg morkų
100 g druskos
350 g cukraus
400 g aliejaus
300 g acto
žiupsnelis česnakų
keli pipirai
lauro lapeliai
Pomidorus, svogūnus, morkas supjaustome, apibarstome druska ir paliekame kambario temperatūroje 12 val. Ruošiame marinatą. Užviriname aliejų ir actą su cukrumi bei prieskoniais. Į jį sudedame daržoves ( be skysčio) ir troškiname 30-35min. Viską sudedame į iškaitintus stiklainius ir uždarome.
Liongina