Likeriai – labai plati grupė alkoholinių gėrimų, gaunamų, maišant spiritinius gėrimus su įvairiais sirupais, trauktinėmis, vynais, sultimis ir pan. Pirmieji likeriai buvo pradėti kurti dar XII-XIII amžiuose, iškarto po alkoholio distiliacijos išradimo. Likeriai itin išpopuliarėjo XIX amžiuje, atsiradus pigioms spirito gamybos technologijoms. Likerių stiprumas būna labai įvairus: nuo 18 iki 80% etilo alkoholio. Skoniui pagerinti į likerius pilama cukraus sirupo, tirštumui (konsistencijai) išlaikyti – krakmolo sirupo. Kai kurie likeriai, kaip ir trauktinės, gali būti išlaikomi iki kelerių metų, kad įgytų geresnį skonį. Tiesa, dėl didelio kiekio cukraus, išlaikymas paprastai daromas stikliniuose ar metaliniuose induose, o ne statinėse.

Kai kurios žinomesnės likerių rūšys:

  • Advokaat (Advocat) – 15-18% stiprumo iš Olandijos kilęs kiaušinių trynių likeris.
  • Alasch (Alasch Kuemmel) – iš Latvijos kilęs kmynų likeris.
  • Amaretto – 25-28% stiprumo iš Italijos kilęs migdolų likeris.
  • Barenfang – ~25% stiprumo, iš Vokietijos kilęs medaus likeris.
  • Benediktinas – ~40% stiprumo 1510 metais Prancūzijos vienuolių sukurtas likeris.
  • Cacao-Choix – 25-35% stiprumo įvairiose šalyse gaminamas kakavos likeris.
  • Chartreuse – 43% stiprumo nuo 1737 Prancūzijos vienuolių gaminamas likeris.
  • Cointreau – 40% stiprumo nuo 1885 Prancūzijoje gaminamas apelsininis likeris.
  • Curaçao – iš Karibų salų kilęs apelsininis likeris.
  • Drambuie – nuo 1745 gaminamas tradicinis škotiškas medaus ir žolelių likeris.
  • Frangeliko – nuo XVIII a. gaminamas Itališkas riešutų likeris.
  • Galliano – nuo XIX a. pabaigos gaminamas Itališkas žolelių likeris.
  • Get 27 – nuo 1776 Prancūzijoje gaminamas mėtų likeris.
  • Goldwasser – 30-38% stiprumo Vokietijoje gaminamas žolelių likeris.
  • Grand Marnier – 40% stiprumo, nuo 1880 Prancūzijoje gaminamas apelsininis likeris.
  • Grietinėlės likeris (Airiškas kremas) – 18-25% stiprumo grietinėlės likeris, kilęs iš Airijos.
  • Irish Mist – 35% stiprumo Airiškas medaus likeris.
  • Krupnikas – lietuviškas medaus likeris.
  • Liqueur 43 – tradicinis Ispanijos likeris.
  • Marasquin – Itališkas laukinių vyšnių likeris.
  • Marie Brizard – grupė tradicinių, nuo 1755 gaminamų prancūziškų likerių.
  • Qenepy – Šveicariškas alpinių pelynų likeris.
  • Sambuca – 40% stiprumo likeris, gaminamas Italijoje iš sambukos uogų.
Views All Time
Views All Time
3336
Views Today
Views Today
1
0 0
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn