…pasiruoškite kelis pagardus, kuriais galėsite ir gardinti, ir papuošti savo gamybos ledus ir šerbetus…

Turiu atsakingai pareikšti, kad ledų mūsų parduotuvėse nebėra. Yra tik erzaciniai chemizuoti lyg ir ledų gaminiai. Jei norite savo namiškius ar svečius palepinti tikrais ledais, tai juos ir pasigaminkite, kaip senovėje tai darydavo mūsų tėvai ir seneliai, net neturėdami šaldytuvų. Bet pradžioje pasiruoškite kelis pagardus, kuriais galėsite ir gardinti, ir papuošti savo gamybos ledus ir šerbetus.

Braškių pagardas. Suplakite plaktuvu (blenderiu) 50g braškių (gali būti net ir šaldytos) su 10 g cukraus pudra. Šaldytuve uždarame inde galite laikyti keletą dien. Barškių pagardą galite vartoti vieną, su naminiu pienu, nes tikro pieno parduotuvėje jau nebėra, patiekti su ledais, šerbetas, kitais saldėsiais. Išeiga vienai porcijai – 60 g.

Šokolado pagardas. 20 g cukraus išmaišykite su 4 g kakavos (kakavą pirkite tik „Saldvos“ raudoname kartoniniame pakelyje, nes visos kitos yra netikusios). 20 g grietinėlės su 15 g sviesto (būtinai naminių, nes parduotuvėse nei grietinėlės, nei sviesto jau nebėra) ištirpdykite virš ugnies, įmaišykite cukrų su kakava ir visą laiką maišant cukrų ištirpdykite, užvirinkite. Nukėlus nuo ugnies, suberkite 2 g vanilinio cukraus ir gerai išmaišykite. Šaldytuve uždarame inde galite laikyti savaitę. Prieš naudojant, pašildykite, kad būtų skystesnis. Galite savo namiškiams ar svečiams pasiūlyti ir kaip karštą šokoladą. Galite juo gardinti ir kavą. Išeiga vienai porcijai – 60 g.

Netikiu, kad šiuos pagardus Jums pasiseks porą dienų išsaugoti, nes juos aptikę namiškiai, ypač saldušiai, akies mirksniu suvartos.

Geruose namuose turėtų būti elektroninės svarstyklės (kainuoja iki 80Lt), elektrinis plaktuvas (geriausiai pirkti galingesnį, nes tada galėsite susitrinti bulvių ar daržovių košes, trintas, arba kaip dabar mėgstama vadinti, kremines sriubas, įvairius putėsius), ledams arba šerbetas imti nusipirkite specialų šaukštą, kurio galima formuoti rutuliukus.

Greipfrutų su šampanu šerbetas. Iš raudonų greipfrutų išspauskite 80 g sulčių, išplakite su 20 g cukraus, 24 g saldaus putojančio vyno ir dėkite 8 val. į šaldiklį, kas kiek laiko pamaišant šakute, kad gražiau sušaltų. Patiekiant, šerbetą sudėkite į vazelę, papuoškite 10 g plonai supjaustytais laimo arba citrinos griežinėliais, vazelę dėkite ant servetėle paklotos lėkštutės. Patiekite su desertiniu šaukšteliu. Jei vietoje putojančio vyno įpilsite tik greipfruto sulčių, tai tokį šerbetą galėsite duoti ir mažiems vaikeliams. Galite apšlakstyti braškių arba šokolado pagardais.

Persikų su krupniku šerbetas. 70 g konservuotų persikų suplakite blenderiu su 30 g saldaus putojančio vyno, 16 g krupniko, 4 g persijotos cukraus pudros ir dėkite 8 val. į šaldiklį, kas dvi valandas pamaišant šakute, kad susidarytų maži ledų kristalai. Patiekiant, šerbetą sudėkite į vazelę, papuoškite 10 g konservuotų persikų skiltelių ir mėtų šakele, vazelę dėkite ant servetėle paklotos lėkštutės. Patiekite su desertiniu šaukšteliu Jei vietoje putojančio vyno ir krupniko įpilsite tiek pat sunkos nuo persikų, tai tokį šerbetą galėsite duoti ir mažiems vaikeliams. Galite apšlakstyti braškių arba šokolado pagardais.

Vincento ledai (naminio rūgpienio su šokoladu). Suplakite 76 g tik naminio rūgpienio su 10 g skysto medaus (jei susicukravęs, tai pašildykite), 14 g standžiai išplaktos grietinėlės, 3 g tarkuoto imbiero šaknies. Šaldykite šaldiklyje retsykiais pamaišant, o kai pradės stingti, įmaišykite 5 g šokolado granulių (arba šokolado gabaliukų). Patiekiant, ledus sudėkite į vazelę, apšlakstykite 10 g braškių padažo, užberkite 5g nuo šokolado plytelės peiliu nudrožtų drožlių, ant viršaus galite uždėti sausainėlį. Patiekite su desertiniu šaukšteliu.

Grietininis aguonų putėsis su abrikosų džemu. 20 g tik naminio pieno ir 3 g aguonų užvirinkite ir atšaldykite. 3 g želatino išlaidinkite. 63 g naminės grietinės išmaišykite su 25 g naminės grietinėlės ir su želatinu. 40 g kiaušinių baltymų atšaldykite šaldytuve ir išplakite su 20 g cukraus, išmaišykite su piene esančiomis aguonomis, sukraukite į kepimo popieriumi išklotus puodukus ar vazeles ir sudėkite į šaldytuvą. Patiekiant, putėsį išverskite ant lėkštutės. 50 g abrikosų džemo išmaišykite su 10 g krupniko ir gražiai šalia putėsio papilkite. Jei į džemą neįpilsite krupniko, bus gardėsis ir vaikeliams. Papuoškite mėtų lapeliais, keliomis granatų uogelėmis arba spanguolėmis. Patiekite su desertiniu šaukšteliu.

Traškioje bandelėje kepta kriaušė su razinų karamele. 100 g sluoksniuotos tešlos atpjaukite kvadratu, ant jos dėkite konservuotos kriaušės puselę (100 g), ją apibarstykite 10 g cukraus, išmaišyto su 0,5 g maltų cinamonų, uždėkite 5 g sviesto (suprantama tik naminio) ir iš tešlos suformuokite kapšelį. Kiaušinio trynį su trupučiu vandens suplakite, aptepkite tešlą, kapšelį su kriauše dėkite ant aliejumi pateptos arba kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje, kol gražiai parus tešla. Per tą laiką 50 g cukraus ir 10 g vandens pavirkite prikaistuvyje, kol pradės rusvėti, įberkite 15 g nuplikytų ir gerai nusausintų baltųjų razinų ir išmaišykite. Kepinį dėkite ant lėkštutės, perpjaukite per pusę, praskėskite, užpilkite karamelės su razinomis užpilu ir papuoškite mėtų arba rozmarino šakele. Patiekite su torto šakute.

Obuolių pyragas su braškių pagardu. Yra šimtai pyrago su obuoliais receptų, bet man labiausiai patinka ypatingai lengvai pagaminamas šis pyragas: 1000 g šaldytos tešlos atlaidinkite ir iškočiokite į keturis 29×29 cm dydžio plonus lakštus. 600 g obuolių nulupkite, išpjaukite sėkladėžes ir supjaustykite labai plonomis skiltelėmis, jas atsargai išmaišykite su 100 cukraus ir 2 g maltų cinamonų. Mažą kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, ant jo dėkite vieną tešlos lakštą, ant šio lakšto 1/3 obuolių ir uždenkite kitu tešlos lakštu. Taip sluoksniuokite 3 kartus. Pyrago viršų aptepkite kiaušinio plakiniu, pabarstykite 20 g cukraus ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 min. Patiekiant, nuo pyrago atpjaukite gabalą, jį dėkite ant lėkštės, apibarstykite persijota cukraus pudra, šalia padėkite stiklinaitę su braškių pagardu, papuoškite mėtų šakelę. Patiekite su torto šakute.

A.Vincentas Sakas
Tel. +37046 35 02 92. Mob. tel. +370617 24 338
El.paštas: vincentas.sakas@takas.lt
info@culinaryheritage.eu
My Skype account: vincentas.sakas

Vincentas Sakas
Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas
Tel. +370 463 50292. Mob. tel. +370 617 24338
El.paštas: vsakas@gmail.com

Vincentas Sakas straipsnyje „Vincentas Sakas: nepriklausomas mitybos ekspertas” taip pristato save : Pirmą kartą Lietuvoje specialybė „kulinarijos ekspertas“ atsirado tada, kai į mano Valstybinio socialinio draudimo pažymėjimą 2002 metais UAB „Ekovalda“ 18-064083 („RIMI“ prekybos tinklas) įrašė, jog esu priimtas darban kulinarijos ekspertu. Sutvarkęs jų kulinariją išėjau ir nuo to laiko visą laiką esu nepriklausomas ir niekam neįsipareigojęs. Norint tapti ekspertu reikia ypatingai gerai išmanyti maisto ir gėrimų gamybos technologijas ir kasdien gilinti žinias šių veiklų dinamikoje, daug laiko praleisti Europos bibliotekose ieškant senuose rankraščiuose ir knygose dalykų apie mitybą, maisto ir gėrimų gamybą. Kasdien sekti pokyčius, vykstančius žemės ūkio ir maisto gamybos kaitoje, kasdien prie kompiuterio praleisti bent 8 valandas, skaitant kas naujo pasaulyje įvyko mitybos ir sveikatos, kulinarijos, konditerijos, bakalėjos reikaluose. Taip pat restoraninio verslo, serviravimo, kulinarinio dizaino ir patiekalų bei gėrimų patiekimo madų pasaulyje.

Views All Time
Views All Time
14
Views Today
Views Today
1
0 0
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn