Žymusis Chablis vynas yra žinomas nuo senų laikų. Neaišku, kada buvo pasodinti pirmieji vynuogynai, tačiau aišku, kad žlungant Romos imperijai jie jau egzistavo. Šiuo imperijos žlugimo laikotarpiu vynuogynai buvo apleisti, tačiau 12a. juos atgaivino vienuoliai, kurie visame regione turėjo vynuogynų. Manoma, kad iš tų laikų atkeliavo ir Chardonnay vynuogių rūšis.

19a. vynas buvo suprastėjęs, nes 19a. pabaigoje pradėjo reikštis phyloxeros bakterija, naikinusi vynuogynus. Suradus būdą su ja kovoti, iškilo kitas sunkumas. Norėdami patenkinti labai padidėjusią šio vyno paklausą, gamintojai pradėjo gaminti prastesnį vyną. Dabar šis vynas turi gerą reputaciją visame pasaulyje.

Chablis vyno pavadinimas kilęs nuo to paties vardo miesto, aplink kurį ir yra gaminamas šis subtilaus skonio baltasis vynas. Chablis vynuogynai užima 3500 ha plotą. Todėl Burgundijos vyno gamintojai dažnai turi įdėti nemažai darbo, gamindami vyną iš gan mažame dirbamos žemės plote esančių vynuogynų.

Taip pat juos neretai kankina vėlyvos gegužės mėnesio šalnos. Todėl kai kurie vyndariai pasitelkia į pagalbą šildytuvus, norėdami sušildyti orą.

Ant etiketės, šalia Chablis vyno pavadinimo, randame vieną iš 4 prierašų (nuo aukščiausios iki žemiausios klasės): Grand cru (vynuogynas užima 93ha), Premier Cru (720ha), Chablis (2320ha), Petit Chablis (360 ha).

Vienintelė šiame regione auginamų vynuogių rūšis yra „Chardonnay“.

Chablis Grand Cru yra pagaminama apie 5200hl per metus. Šis yra gaminamas iš vynuogių esančių ant priemiesčio kalvos. Toks vynas yra parduodamas prie Chablis Grand Cru pavadinimo pridedant vieną iš 7 (Blanchots, Bougros, Grenouilles, Les Clos, Les Preuses, Valmur ir Vaudésir) prierašų, kurie reiškia mikroklimatines ir dirvožemio sąlygas, kuriose vynuogės buvo auginamos.

Grand Cru išsiskiria savo auksine spalva su šiokiu tokiu žalsvumo atspalviu ir švelniais aromatais. Šie vynai turi būti mažiausiai 11 laipsnių stiprumo. Jų gamyba yra ribota, nes reikalauja keletos brandinimo metų.

Chablis Premier Cru yra gaminamas iš vynuogių, augančiu Chablis apylinkėse, Sereino upės pakrantėse. Šio vyno pagaminama, maždaug, 4200hl per metus. Ant etiketės, šalia Premier Cru pavadinimo pridedemas cru užrašas. Šie vynai savo kokybe tik kiek nusileidžia Grand Cru, todėl kartais sunku juos atskirti. Premier Cru turi būti mažiausiai 10,5 laipsnio stiprumo.

Chablis ir Petit Chablis taip pat gaminami regiono pakraščiuose.

Nemaža Chablis vyno dalis yra parduodama ne buteliuose, o išpilstant. Pagaminama apie 135000hl per metus.

Petit Chablis yra pagaminama apie 21000hl per metus ir daugiausiai parduodama Prancūzijoje bei Didžiojoje Britanijoje, dažniausiai išpilstant.

Tai yra mažai cukraus savyje turintis vynas.

Dažniausiai Chablis regiono vynai yra geriami jauni, tačiau kai kurie Grand Cru gali būti brandinami iki 15 metų. Tai yra lengvas ir gaivus vynas, žinomas visame pasaulyje, o ypač JAV. Dažnai jo pavadinimas neteisingai panaudojamas norint apibūdint panašaus pobūdžio baltąjį vyną.

Chablis geriausiai tinka prie austrių, ypač riebiai paruoštų, bei įvairių moliuskų.

Tomas

Views All Time
Views All Time
1960
Views Today
Views Today
1
0 0