Cezario salotas galima ypač lengvai ir greitai pagaminti, bet dar greičiau jas galima sugadinti, išniekinti ir netgi gastronomiškai nužudyti.

Cezario salotas galima ypač lengvai ir greitai pagaminti, bet dar greičiau jas galima sugadinti, išniekinti ir netgi gastronomiškai nužudyti.

Salotos savo pavadinimą gavo ne nuo Romos imperatoriaus Gajaus Julijaus Cezario, o nuo Cezario Kardinio (Caesar Cardini), – itališkos kilmės amerikiečio virėjo, kuris XX amžiaus 20-40-tais metais valdė viešbutį ir kelis restoranėlius Tichuanoje, priklausančiai Meksikai.

Taigi, pasakojama, kad salotas Cezaris Kardinis sukūrė 1924 metais liepos 4 dieną. Būtent JAV Nepriklausomybės dieną jo viešbutis buvo prisikimšęs kino darbuotojų, kurie iš Holivudo susirinko atšvęsti nacionalinės šventės, o teisybę sakant, gerai palėbauti, išgerti, nes JAV to daryti neleido „sausasis“ įstatymas.

„Pas Cezarį“ svaigiųjų gėrimų buvo per akis, bet su valgiu buvo ne kas – beveik visos atsargos buvo pasibaigusios, o miestelio maisto prekių parduotuvės tuščios arba uždarytos.

Tad Cezariui Kardiniui reikėjo ką nors greitai pagaminti iš to, kas buvo likę maisto sandėlyje.

Kaip pasakoja jo dukra, italas salotines ištrynė česnakėliu, sudėjo į jas suplėšytas sausas romėniškas (Romaine) salotas, apšlakstė salotų lapus užpilu, suplakęs alyvų aliejų su trupučiu citrinų sulčių, šlakeliu vorčesteršyro padažo ir skystai virto kiaušinio tryniu. Itališką baltą duoną čiabatą (Ciabatta) supjaustė kubeliais ir apkepino alyvų aliejuje, pagardintu česnako skiltele. Nuo parmezano (Parmigiano Reggiano) sūrio priskuto drožlių. Duonos krutonais ir sūrio drožlėmis apibarstė salotas. Ir viskas !!! Jokių druskų, jokių pipirų, garstyčių, ančiuvių ar net įprastų petražolių…

Svečiai pradžioje buvo šokiruoti, bet paragavę salotų, visi be išimties buvo sužavėti, užganėdinti ir kaip rašė amžininkai, – „visus apėmė neapsakoma gurmaniška euforija!“

Garsių Holivudo žvaigždžių tarpe buvo ir Uolis Simpson, buvusio Anglijos karaliaus Edvardo VIII, Uelso princo žmona. Būtent ji Cezario salotas išpopuliarino ne tik Amerikoje, bet ir visoje Europoje.

Pavyzdžiui, 1953 metais Paryžiaus Epikūrininkų Bendrija Cezario salotas pavardijo geriausiu valgio receptu, kuris atsirado Amerikoje per paskutinius 50 metų. Apie Cezario salotų populiarumą rodo ir tie faktai, kad jos ne vieną kartą pakliūdavo į Gineso Rekordų knygą. Pavyzdžiui, prieš keliolika metų Niujorke Cezario salotų buvo pagaminta net 2476 kilogramai.

Štai kitas įdomus faktas: 1990 metais kaip visur ir visada kulinarijoje sunkiai besigaudantys saugios mitybos klerkai, remdamiesi įstatymu, draudžiančiu prekiauti valgiais, kuriuose yra švieži kiaušiniai, uždraudė  Kalifornijos valstijoje gaminti Cezario salotas. Ir tik 1998 metais, kai geriausi Amerikos kulinarai JAV Senate pademonstravo, kaip yra verdamas minkštai virtas kiaušinis lukšte ir be lukšto (pašotas), kaip verdantis vanduo sunaikina ant kiaušinio kevalo specialiai užkrėstas salmoneles, kad kiaušinio baltyme ir trynyje iš vis nėra salmonelių, o jei kuri bacilėlė, pro įskilusį kevalą ir įsibrauną į kiaušinio baltymą, tai virdamas ir besitraukdamas baltymas ją negailestingai sunaikina, tada net labiausiai išmintimi nežibantys JAV Senato nariai balsavo už draudikiškai uolių Kalifornijos klerkų įstatymo panaikinimą.

Vincentas Sakas,
Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas,
Tel. +370 617 24338
E-mail: vincentas.sakas@takas.lt

Views All Time
Views All Time
34
Views Today
Views Today
1
Vincentas Sakas

Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas
Tel. +370 463 50292. Mob. tel. +370 617 24338
El.paštas: vsakas@gmail.com

Vincentas Sakas straipsnyje „Vincentas Sakas: nepriklausomas mitybos ekspertas” taip pristato save : Pirmą kartą Lietuvoje specialybė „kulinarijos ekspertas“ atsirado tada, kai į mano Valstybinio socialinio draudimo pažymėjimą 2002 metais UAB „Ekovalda“ 18-064083 („RIMI“ prekybos tinklas) įrašė, jog esu priimtas darban kulinarijos ekspertu. Sutvarkęs jų kulinariją išėjau ir nuo to laiko visą laiką esu nepriklausomas ir niekam neįsipareigojęs. Norint tapti ekspertu reikia ypatingai gerai išmanyti maisto ir gėrimų gamybos technologijas ir kasdien gilinti žinias šių veiklų dinamikoje, daug laiko praleisti Europos bibliotekose ieškant senuose rankraščiuose ir knygose dalykų apie mitybą, maisto ir gėrimų gamybą. Kasdien sekti pokyčius, vykstančius žemės ūkio ir maisto gamybos kaitoje, kasdien prie kompiuterio praleisti bent 8 valandas, skaitant kas naujo pasaulyje įvyko mitybos ir sveikatos, kulinarijos, konditerijos, bakalėjos reikaluose. Taip pat restoraninio verslo, serviravimo, kulinarinio dizaino ir patiekalų bei gėrimų patiekimo madų pasaulyje.

0 0
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn