„Gazuoti“ gėrimai – vandenys ir limonadai, nuo kurių gausybės ir įvairumo lūžta maisto parduotuvių, degalinių lentynos, neturi jokių fiziologiškai aktyvių mikroelementų ir vitaminų, būtinų vaikų organizmui.

„Gazuotų“ gėrimų vaikai neturėtų gerti

„Gazuoti“ gėrimai – vandenys ir limonadai, nuo kurių gausybės ir įvairumo lūžta maisto parduotuvių, ypač didžiųjų prekybos centrų, degalinių lentynos, atvirai kalbant, neturi jokių fiziologiškai aktyvių mikroelementų ir vitaminų, kurie yra būtini vaikų organizmui. Na, gal tik tie, kurių etiketėse yra atitinkama markiruotė, dėl ko aš esu linkęs abejoti, nes visų šių gėralų kaina yra vienoda, o juk vaistinėse vienos vitaminų piliulės kaina pranoksta dvilitrinio „bambolio“ kainą… Bet užtat visi šie vaikams skirti gėrimai būna sočiai „pagardinti“ konservantais (pav., benzoine rūgštimi E211), sintetiniais aromatizatoriais, dažais ir saldikliais.


Jei šie „gaivinantys“ gėrimai blogai veikia suaugusio žmogaus virškinamojo trakto veiklą, tai vaikams jie yra net dvigubai pavojingesni. Mamytėms privalu žinoti, kad jų vaikeliams dar nėra susiformavusios suaugusiųjų skrandžio sekrecijos funkcijos, todėl limonadai ir „gazuoti“ gėrimai vaikams akivaizdžiai mažina skrandžio rūgšties susidarymą. Gydytojai jau seniai įrodė, kad cheminiai šių gėrimų dažai vaikams sukelia įvairias alergijas, o pats „gazas“ – angliarūgštė (anglies dioksidas) – raugėjimą, vidurių pūtimą ir kitus nepageidaujamus vidaus organų pokyčius.

Dažnai žmonės, gerdami pigius, angliarūgšte ir saldikliais prisotintus putojančius vynus, liaudyje vadinamus „šampanais“, skundžiasi apsinuodijimu ir bloga savijauta. Ir kaip nesiskųs, jei ta pati „šampanų“ angliarūgštė taip išėda „šampano“ butelį, kad jo net taros supirkimo punktai jau nebepriima.

Indijos mokslininkai nustatė, kad žmonėms, kurie ilgesnį laiką gėrė limonadus ir kolas, fantas ir spraitus su angliarūgšte, žymiai padidėjo virškinamojo trakto vėžiniai susirgimai. JAV mokslininkų pravesti tyrimai parodė, kad, geriant „gazuotus“ gėrimus, per paskutiniuosius 50 metų poreikis jiems išaugo 450 %, o per paskutiniuosius 25 metus   virškinamojo trakto vėžiniai susirgimai išaugo net 570 %! Jei coca ar pepsi colos dar praėjusiame amžiuje buvo pavojingos sveikatai, tai mūsų dienomis, kai jos gaminamos iš genetiškai modifikuotų ingredientų, tapo nebe pavojingomis, o tiesiog nuodingomis. Suprantama, tėvai, leidžiantys savo vaikams gerti coca ar pepsi colas, to net nežino, kad be jokio sąžinės graužimo nuodija savo vaikus…

Bet kodėl niekas neuždraudžia coca colos ir pepsi colos pardavinėti maisto produktų parduotuvėse, degalinėse, švenčių metu, net mokyklose? O gal taip būtina daryti, gal ateičiai reikės vien paliegėlių degeneratų ir idiotų. Bet juk tais išsigimėliais taps visi vaikaičiai: ir paprasto artojo, ir sveikatos ministro, statybininko ir aplinkos ministerijos klerko, Seimo pirmininko ir degalinės pardavėjo, žurnalisto ir tautos sveikatos valdininko, ubago ir prokuroro, „bomžo“ ir prezidento. Nes jei augalai mutuoja jau antroje kartoje, tai žmonijoje mutacija pasireiškia trečioje – ketvirtoje kartoje.

Dar blogesni reikalai yra su saldikliais. Rašantieji ant gėrimų etikečių, kad čia nėra cukraus yra teisūs, bet juk jie taip pat nenurodo, kokį marmalą įvarvolino į savo pagamintus gėrimus.

Šiandienos gėrimuose cukraus nerasite – gėrimų gamintojams cukrus yra per brangus. Visi bet kokių gėrimų gamintojai saldina savo gėrimus cheminiais saldikliais. Koks jų poveikis žmogaus organizmui galima akivaizdžiai įsitikinti, apsilankius Jungtinėse Amerikos Valstijose – niekur kitur nerasite tiek storulių ir ypač nuo viršsvorio bei įvairių virškinamojo trakto ligų kenčiančių vaikų.

Gėrimų gamintojai ir Lietuvoje gėrimų saldinimui naudoja sekančius saldiklius:

· Ciklamatą (kodas E 952), kuris yra 30 kartų saldesnis už cukrų. Jo negalima duoti vaikams ir nėščioms moterims, bet jūs gėrimų etiketėse šių perspėjimų tikrai nerasite.

· Aspartamą (kodas E 951), kuris yra 180 kartų saldesnis už cukrų. Jis daugiausia naudojamas limonadų gamybai. Koks jo poveikis žmogaus organizmui ir ypač vaikų besivystančiam organizmui niekas Lietuvoje dar nėra net tyręs, bet vaikų sergamumas inkstų ligomis po šių gėrimų pasirodymo Lietuvoje padvigubėjo.

· Sachariną (kodas E 954) – sintetinį cukraus pakaitalą, net 500 kartų saldesnį už cukrų. Gėrimų gamintojai teigia, kad jo leistina norma – 2,5 mg 1 kg kūno masės, bet tai yra tik pačių gamintojų teigimas, nes ir jo poveikio žmogaus organizmui, žmonijos mutacijai taip pat niekas nėra tyręs.

· Šiandien be jų yra atrasta ir dar keliolika saldiklių, o kai kurie iš jų yra net iki 5000 kartų saldesni už cukrų. Tai gana pavojingi žmogaus organizmui sintetiniai cheminiai junginiai. Ir nors jie daug pigesni, saldinimui jų pakanka nedidelio kiekio, Europoje jie yra neaprobuoti, neleidžiami naudoti gėrimų ir konditerijos gamyboje. Atliekant tyrimus su gyvūnais, buvo nustatyta, kad jie sukelia vidurių organų vėžį.

Tačiau niekas negali garantuoti, kad Lietuvoje jų į „bambolinius“ gėrimus kas nors nededa. Juk ne be reikalo paprastas vanduo pas mus yra brangesnis už visokius limonadus, nuo kurių labai pučia pilvą ir niekaip neįmanoma numalšinti troškulio, – būtent tai ir yra tų neaprobuotų ir neleistinų Europoje saldiklių rodiklis. Tėvai privalo žinoti, kad limonadai ir „gazuoti“ gėrimai, kurių etiketėse nurodoma, jog vietoje cukraus dedami saldikliai, vaikams, o ypač mažyliams, naudingesniais netampa, atvirkščiai, – jie gali būti net pavojingesni sveikatai, – vaikams iki septynių metų chemizuotų gėrimų iš vis duoti negalima, na, nebent tėveliai ypatingai nekenčia savo vaikų ir jiems labai rūpi, jog jų atžalos imtų kuo dažniau sirgti ir negaluoti…

Beje, saldikliai, esantys „gazuotame“ gėrime, sukelia dar vieną nemalonų dalyką – kariesą. Ir jei net du kartus dienoje valysitės dantis, o po kiekvienos išgertos „gazuoto“ gėrimo stiklinės švariu vandeniu išsiskalausite burną, tai tik sumažins, bet ne panaikins žalingą angliarūgštės poveikį.

Rimti pediatrai iš vis nepataria vaikams duoti „gazuotų“ gėrimų, tik iš bėdos vyresnieji vaikai juos galėtų gerti, bet ne dažniau vieną kartą kas 10 dienų. Vaikų troškulį reikėtų malšinti paprastu arba mineraliniu vandeniu, natūraliomis vaisių ar uogų sultimis (tik jokiu būdu ne iš pakelių), gaivomis, tikromis giromis (deja, jų kol kas niekas negamina), arbata.

„Gazuoti“ gėrimai yra nenaudingi ir suaugusiems, ypač pilniems, nutukusiems, kenčiantiems nuo diabeto, kepenų, inkstų ir vidaus organų ligų. Be to mokslininkai yra nustatę, kad būtent saldinti „gazuoti“ gėrimai suaugusiems sukelia inkstų akmenų susidarymą.

Daugelis žmonių jau įsitikino, kad „gazuoti“ gėrimai: vanduo, kolos, pepsiai ir panašūs limonadai net neatlieka savo pagrindinės funkcijos – nenumalšina troškulio. Atvirkščiai, – kuo daugiau jų geri, tuo daugiau norisi.

Mitybos specialistai nurodo, kad „gazuotų“ gėrimų paklausą ir populiarumą skatina agresyvi šių produktų reklama ir spaudoje, ir ypač televizijoje. Šių dienų reklamistai dabar tuos „gazuotus“ gėrimus juos pradėjo net vadinti „lengvais“, kas visiškai neatitinka tikrovės, – angliarūgštė gėrimų lengvesniais nepadaro, atvirkščiai, netgi svorio atžvilgiu pasunkina ir ypač greitai padeda geriančiajam įsitaisyti inkstuose akmenų. Ir reklamą kuriantiems, ir reklamą transliuojantiems ar ją savo informacinėse priemonėse talpinatiems, rūpi tik vienas, – šiandien gauti kaip galima daugiau pinigų, bet, kad jiems patiems vartojant reklamuojamus produktus ar gėrimus jų pačių vaikai, jų vaikaičiai ir juolab provaikaičiai pradės gimti išsigimėliais degeneratais, – net į galvą nešauna. O gal kam nors ši mintis ir kyla?..

Kad Jūsų vaikeliai augtų sveiki, darbštūs ir protingi, kad jų rankutės nesitiestų į spalvingai ir išraiškingai apipavidalintus butelius, pirmiausiai patys išbraukite iš savo raciono kenksmingus sveikatai gėrimus, nes ir be jų yra šimtai sveikų bei naudingų gėrimų, puikiausiai malšinančių troškulį.

Šiandien niekas ir niekur negamina giros

Nuo senų senovės (galima skaičiuoti net kelis tūkstančius metų) Lietuvoje girą dažniausiai gamindavo ne iš duonos, rugių ar miežių melasos, o iš avižų grūdų dar pridėjus sėlenų, nes tada gira gaudavosi ypatingai skani, gaivinanti ir gerai malšinanti troškulį.

Gira, kuri gaminama su sėlenomis arba iš avižų, šiandien dietologų yra kliniškai ištirta ir rekomenduojama racionaliai normalizuojančiai mitybai, nes yra nustatyta, kad šitoje giroje yra ypač daug vitaminų B ir ganėtinai didelis kiekis gamtinių fiziologiškai aktyvių mikroelementų (bromo, cinko, ftoro, geležies, jodo, kobalto, mangano, molibdeno, nikelio, stroncio, vario), bet svarbiausias dalykas, – gira iš avižų turi didelę puokštę aminorūgščių, padedančių atstatyti imuninę sistemą, gerinančių žmogaus organizmo gyvybines ir apsaugines funkcijas.

Biologiškai aktyvios medžiagos, esančios avižose, greitina organizmo riebalų deginimą, mažina cholesterino kiekį kraujyje, didina organizmo ištvermingumą, esant fiziniams krūviams ir sveikatinančiai veikia kepenis. Pavyzdžiui, kiekvieną dieną vartojant ruginę juodą duoną perpus su avižų miltais, cholestrino kiekis kraujyje sumažėja nuo 251 iki 223 mg %. Avižų nuovirai ir trauktinės nuo senų senovės homeopatijoje vartojami kaip nuovargį ir silpnumą šalinantys vaistai, skundžiantis nemiga ir sumažėjusiu apetitu.

Šiandien vaistų pramonė aukščiausio efektingumo vitaminą P išgauna iš avižų šiaudų, nes iš jų išgautas vitaminas P savo biologiniu aktyvumu regimai pranoksta vitaminus P, išgautus iš juodųjų aronijų, juodųjų serbentų ar erškėtrožių.

Gira, gaminama iš miežių arba rugių salyklo, juodos arba baltos duonos normalizuoja organizmo medžiagų apykaitą. Jos poveikis yra stipresnis, nei kumiso (ką senovėje gaminosi ir gėrė lietuviai) arba rūgpienio. Tiesa, šiandien maisto produktų parduotuvėse nei kumiso, nei juolab tikro rūgpienio iš vis nerasite.

Minima gira, kaip kiekvienas pieninės rūgšties rūgimo produktas, reguliuoja skrandžio ir virškinamojo trakto veiklą, užkerta kelią kenksmingų ir ligas sukelinačių mikrobų dauginimuisi, didina organizmo tonusą, gerina maisto medžiagų įsisavinimą ir apykaitą, teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Šis poveikis aiškinamas tuo, kad šitokioje giroje yra pieno rūgštis, vitaminai, aminorūgštys, kai kurie naudingi cukrūs ir mikroelementai. Šį poveikį puikiausiai žinojo ir senovės lietuviai, todėl dirbdami ypatingai sunkius darbus, kirsdami mišką, rengdami talkas troškulį malšino ir organizmo darbingumą didino, ne saldžiais gėrimais, pienu ar vandeniu, o rūgštoka gira.

Šiandien maisto produktų parduotuvėse, ypač didžiuosiuose parduotuvių centruose, degalinėse nė su žiburiu nerasite giros. Visi gėrimai, kurie yra pavadinti „gira“ mūsų dienomis iš tiesų yra erzacai, nieko bendro neturintys su gira. Šių šlykščiai saldžių „gazuotų“ “gėrimų“ gamintojai, naudodamiesi nuo senų senovės žinomu gydomuoju giros poveikiu žmogaus, ypač vaikų organizmui, gamina žmonių sveikatai pavojingą nuodingais saldikliais pasaldintą ir sveikatą alinančia angliarūgšte gazuotą skystalą, kurio negalima vadinti net gėralu… Pamėginkite šita šių dienų „gira“ girdyti savo augintinius: pelytes, žiurkytes, jūrų kiaulytes, net šuniukus, – patys įsitikinsite…

Nuodyti save ir kitus leidžiama

Tautos, ypač augančios kartos, sveikata ir ateitis, – kiekvieno asmeninis reikalas. Kiekvienas savo valia pasirenka vartoti tuos ar kitus maisto produktus, gerti vienokius ar kitokius gėrimus. Niekas neverčia būti durnam, – nori vartoti sveikatą alinačius maisto produktus ir gėrimus, tai pirk, gerk ir nuodykis, nes sirgs ir greitai mirs ne kas nors kitas, o tu pats.

Normaliame civilizuotame pasaulyje, kad nuodingi maisto produktai ir gėrimai nepatektų į maisto produktų parduotuves, yra įkurtos specialios sveikatos tarnybos, leidžiami specialūs įstatymai.

Kur yra Lietuvos sveikatos tarnybos darbuotojų akys, ką jie veikia, kad maisto parduotuvių lentynos nelūžtų nuo žmogaus sveikatai pavojingų maisto produktų ir gėrimų?

Kas paneigs, kad už atitinkamą užmokestį leisdami Lietuvoje pardavinėti visokius pavojingus sveikatai vakarietiškus surogatus ir erzacus, sveikatos tarnybos darbuotojai bus nesupratę, kad ir savi tautos sveikatos alintojai ir nuodytojai gali atnešti nemaža pinigų? Jei Lietuvos Sveikatos ministras leido Lietuvoje auginti genetiškai modifikuotus rapsus ir už tai jo Lietuvos valdžia nepasodino į kalėjimą, jei Lietuvos žemdirbystės mokslinio tiriamojo instituto Vėžaičių filialo mokslininkų už pradėtus atvirai laukuose auginti genetiškai modifikuotus augalus niekas neišmetė iš darbo ir neatėmė teisės vadintis mokslininkais, jei Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos darbuotojų neištrėmė iš Lietuvos už genetiškai modifikuotų maisto produktų antplūdį į maisto parduotuves, už leidimus šiuos nuodingus maisto produktus naudoti ligoninių, sanatorijų ir mokyklų valgyklose valgių gamybai, kas tada gali nubausti pasigviešusį pinigėlių mažesnio rango sveikatos fronto klerką (-ę)?…

Drakoniškos Vakarų firmos, puikiai žinodamos, kad Lietuvos tarnautojai, ypač dirbantys sveikatos apsaugos baruose yra labiausiai korumpuoti, lengviausiai paperkami, jau senai Lietuvą pavertė pigiu bandymų poligonu. Tai ypač sakytina apie vaistus. Žinokite, kad geras gydytojas vienai ligai gydyti išrašo vieną vaistą, o jei išrašo kelis arba net keliasdešimtį, galite drąsiai tokiam gydytojui spjauti į akis, – taip jis Jūsų sveikata už gaunamą atitinkamą vaistus gaminančios firmos atlygį atlieka vaistų bandymus.

Tas pat sakytina ir apie mitybos dalykus, – teisinis nichilizmas, įstatymų nebuvimas leidžia bujoti surogatų ir erzacų gamintojams, įvežti ir auginti Lietuvoje ypatingai nuodingas žaliavas ir maisto produktus, reklamuoti pavojingus žmogaus gyvybei ir sveikatai maisto produktus ir gėrimus, atidaryti naujas nesveiko maitinimo įmones, diegti žmonių mityboje naujus išsigimėliškus įpročius ir daryti žmones, ir ypač vaikus nuo tų įpročių priklausomais.

Normalioje teisinėje valstybėje niekas neleistų maitinimo įmonės vadinti restoranu, jei joje yra nors vienas maisto produktas ar gėrimas iš maisto parduotuvės. Šiandien pat būtų uždaryti restoranai, kavinės, valgyklos, barai, kuriuose būtų prekiaujama „gazuotais“ gėrimais, limonadais, coca ar pepsi colomis. Ar neturėtų sveikatos tarnai patikrinti kaip ateinatį karštąjį sezoną apsitinka Lietuvos maitinimo įmonės? Ar nėra restoranuose, kavinėse, baruose, picerijose, greitojo maitinimo valgyklose ir ypač kulinarinio paveldo maitinimo įmonėse minimų nuodingų gėrimų: coca ir pepsi cola, fanta, sprite, visokių gazuotų gėrimų, parduotuvinės giros, uogų ir vaisių sulčių pakeliuose. Jei bent vienoje iš jų yra parduotuvėse parduodamų gėrimų, o patys restoratoriai, gamybos vedėjai ir virėjai nesugeba pagaminti naminės giros, gaivų ar kitų karštų ar šaltų gaiviųjų gėrimų, išspausti natūralių vaisų ar uogų sulčių, – neturi teisės vadintis restoranais, kavinėmis, barais arba valgyklomis, nes tada maitinimo įmonės yra tik maisto parduotuvių filialais. Ir juolab negali turėti kulinarinio paveldo iškabos, – už tautos nuodijimą reikia ne tik šias iškabas nukabinti, bet ir nedelsiant tokias įmones likviduoti. Jei parduotuvėse žmogus per savo neišmanymą arba durnumą gali pats sau leisti įsigyti nuodingus gėrimus, tai maitinimo įmonės jau sąmoningai primygtinai įsiūlo nuodingus gėrimus ir už tai privalo būti baudžiamos. Pažiūrėkite Baudžiamąjį kodeksą: 267 straipsnis nurodo, kad nuodytojas „baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų“.

Netgi sveikatą alinančios ir storulių auginimo picerijos, makdonaldų barai, greitojo maitinimo valgyklos (kurie jokiu būdu negali vadintis restoranais, nes niekada tokiais nebuvo ir nebus, kaip niekada vokiečių „trabantas“ nebuvo ir nebebus limuzinu, rusiškas „zaporožietis“ – visureigiu džipu), privalėtų iš savo valgiaraščio išmesti nuodingus ir sveikatai pavojingus „gazuotus“ gėrimus, limonadus, „giras“, coca ir pepsi colas, netgi „sultis“ iš pakelių. Nežinau, gal jų savininkai, direktoriai ir vadybininkai yra mažamoksliai, gal nepagalvoja kokios jų gali laukti milijoninės baudos už tai, kad, sakykime, kokiai nors mamytei gims išsigimėlis arba ligotas vaikas, o jos advokatai kasos čekiais galės įrodyti, kad nelaiminga mamytė maitinosi ar troškulį malšino minėtoje picerijoje ar greito maisto valgykloje.

Visiems, kas šiandien maitinasi arba geria restoranuose, kavinėse, baruose, valgyklose, picerijose siūlau rinkti kasos čekius, nes ateityje ir Jūs patys, ir juolab Jūsų vaikeliai ir vaikaičiai tikrai turėsite bėdų su sveikata. Jei taip ir toliau bus vystoma Lietuvoje mityba, tai jau netolimoje ateityje Lietuvoje gims vien tik išsigimėliai degeneratai ir gal tada bus galima prisiteisti milijonines sumas iš „maitintojų – naikintojų“. Įdomu, o ar restoranų, kavinių, barų, valgyklų savininkai galės prisiteisti savo nuostolius iš sveikatos ministerijos ir sveikatos tarnybų klerkų?..

Vincentas Sakas
Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas
Tel. +370 463 50292. Mob. tel. +370 617 24338
El.paštas: vsakas@gmail.com

Vincentas Sakas straipsnyje „Vincentas Sakas: nepriklausomas mitybos ekspertas” taip pristato save : Pirmą kartą Lietuvoje specialybė „kulinarijos ekspertas“ atsirado tada, kai į mano Valstybinio socialinio draudimo pažymėjimą 2002 metais UAB „Ekovalda“ 18-064083 („RIMI“ prekybos tinklas) įrašė, jog esu priimtas darban kulinarijos ekspertu. Sutvarkęs jų kulinariją išėjau ir nuo to laiko visą laiką esu nepriklausomas ir niekam neįsipareigojęs. Norint tapti ekspertu reikia ypatingai gerai išmanyti maisto ir gėrimų gamybos technologijas ir kasdien gilinti žinias šių veiklų dinamikoje, daug laiko praleisti Europos bibliotekose ieškant senuose rankraščiuose ir knygose dalykų apie mitybą, maisto ir gėrimų gamybą. Kasdien sekti pokyčius, vykstančius žemės ūkio ir maisto gamybos kaitoje, kasdien prie kompiuterio praleisti bent 8 valandas, skaitant kas naujo pasaulyje įvyko mitybos ir sveikatos, kulinarijos, konditerijos, bakalėjos reikaluose. Taip pat restoraninio verslo, serviravimo, kulinarinio dizaino ir patiekalų bei gėrimų patiekimo madų pasaulyje.

Views All Time
Views All Time
12
Views Today
Views Today
1
0 0
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn