Archives for Konditerija

Konditerija

Šokolado istorija. Šokoladas užkariauja pasaulį

Kakavmedis, kakavos pupelės bei šokoladas pasklido po pasaulį Imperializmo laikotarpiu. Pirmasis europietis pažinęs kakavos pupeles buvo Kristupas Kolumbas. 1502 rugpjūčio 15 dieną, savo ketvirtosios kelionės į Ameriką metu, netoli nuo dabartinio Hondūro krantų, Kolumbas ir jo įgula netikėtai susidūrė su…
Plačiau >>
Konditerija

Šokolado istorija. „Modernaus šokolado“ era

Kai kakavos įsigyti tapo lengviau, buvo pradėta eksperimentuoti, ieškoti naujų jos panaudojimo būdų. Tačiau buvo ir tokių, kurie priešinosi šokolado plitimui. Pavyzdžiui, Prūsijoje Fridrichas III buvo griežtai uždraudęs šokolado vartojimą. 1674 metais šokoladas buvo pradėtas naudoti pyragų, šerbetų ir kitų…
Plačiau >>
Konditerija

Kakavmedžių auginimas ir šokolado gamyba

Augalas, ant kurio “auga” šokoladas – kakavmedis (Theobroma cacao). Jis kilęs ištropinių visad žaliuojančių Lotynų ir Vidurio Amerikos miškų, nusidriekusių tarp Meksikos ir Šiaurės Amazonės baseino. Botanikai teigia, kad prieš 4000 metų tai buvo laukiniai medžiai. Natūralioje gamtoje kakavmedžiai užauga…
Plačiau >>
Konditerija

Šokolado klasifikacija

Desertiniam šokoladui naudojami kriollo veislės kakavmedžiai, išvertus reiškia “kilnioji kakava”. Ji vertinama dėl savo subtilaus skonio ir aromato. Šokoladui su įdarais naudojami forastero veislės kakavmedžiai, išvertus – “svetimšalis”. Tai yra žemesnės kokybės šokoladas, labiau veliasi burnoje, turi stiprų aromatą, bet…
Plačiau >>
Konditerija

Šokolado degustavimas ir laikymo sąlygos

Šokolado chemijos negali iššifruoti jokia moderniausia laboratorinė technika. Nei mikroskopo nei kito kokio įrenginio pagalba neįmanoma nustatyti šokolado skonio, todėl viską sprendžia degustatoriai. Šokolado skonis vertinamas specialioje kameroje, kuri apšviesta silpnai žalsva ar rausva šviesa – dėl tokio apšvietimo visi…
Plačiau >>
Konditerija

Garsiausi šokolado gamintojai Lietuvoje ir pasaulyje

XVIII-XIX amžiuje šokolado verslą pradėjo Philippe’as Suchard, Miltono Hershey šeimos. Drauge su šio verslo suklestėjimu Europoje šokoladas pradėtas gaminti ir Lietuvoje – 1888 metais pradėjo veikti pirmoji šokolado ir cukrinės konditerijos įmonė Kaune. Dabar šį įmonė vadinasi AB “Kraft Foods…
Plačiau >>
Konditerija

Šokoladas ir sveikata

Sakoma, kad šokoladas gali sukelti spuoguotumą, dantų ėduonį, kad tai yra tukinantis bei nemaistingas produktas. Taip pat manoma, kad šokoladas veikia kaip antidepresantas bei afrodiziakas. Taigi, kokį poveikį šokoladas daro mūsų sveikatai? Blogas šokolado poveikis dažnai yra pervertinamas. Pensilvanijos medicinos…
Plačiau >>