Stintų žvejyba ir jos teikiamas malonumas pažįstamas daugeliui žvejų, kurie žino ne iš nuogirdų, kas tai yra poledinė žūklė ant Kuršmarių ledo. Azartas, kai kimbančios po kelias, agurkais kvepiančios žuvelės spurda žvilgėdamos sidabru, stintų žūklė tampa nepakartojama.

Stintos būna praeivės ir sėslios. Praeivės stintos gyvena Baltijos jūroje, nerštui plaukia į Nemuno žemupį. Sėslios stintos gyvena gėluose vandenyse: giliuose ežeruose bei Kuršių mariose) ir vadinamos stintelėmis. Lietuvoje stintos gaudomos Baltijos jūroje, Kuršių mariose ir Nemuno žemupyje bei jo atšakose: Atmatoje, Skirvytėje, Pakalnėje.

Žvejojant Kuršių mariose vertėtų žinoti, kad stintų žūklė ties Nida ir ties Juodkrante skiriasi. Kuršių mariose ties Nida nėra srovės, todėl valo gale kabinamos 15-20 g sveriančios blizgutės, o virš jų rišama mažų blizgučių stintoms žvejoti girlianda.

Juodkrantėje, kur srovė juntama, valo gale rišamas gerokai sunkesnis (30-40 g) svarelis. Juodkrantėje žvejai stengiasi gaudyti kuo plonesnėmis ir lengvesnėmis blizgutėmis, kad jos plazdentų srovėje. Šios lengvos blizgutės puikiai tinka žvejoti ir ties Nida. Ant blizgučių jau nuo seno įprasta kabinti 5x5x5 ar 7x7x7 kubelio formos stintos gabaliuką.

Stintas žvejojant naktį pastaruoju metu naudojamos fosforinės blizgutės. Žvejai, gaudantys naktį, paskutiniu metu stintų sužvejoja daugiau nei tie, kurie mažas lašišines žuveles gaudo dieną.

Kai stintos nekimba, vertėtų pakeisti žūklės būdą – pabandyti žvejoti avižėle. Taip žvejojant per dieną galima pasigauti kur kas daugiau stintų, nei sėdint ir žiūrint į nejudančias meškerėles stintoms žvejoti. Reikia tik pavaikščioti, pagręžioti ekečių, paieškoti nedidelių stintų būrelių.

Pasūdyta, miltuose išvoliota ir aliejuje iškepta… Marinuota, rūkyta ar džiovinta… Kartą paragavus šio delikateso, norėsis vis daugiau ir daugiau…

Tradicinis paruošimo būdas:

Paimamos išskrostos šviežios stintos – geriau jūrinės (didesnės). Nuvalomi žvynų likučiai, kruopščiai nuplaunama šaltu vandeniu. Žuvis apibarstoma druska, pavoliojama miltuose ir dedama ant įkaitintos keptuvės su aliejumi. Užbarstomi pusžiedžiais pjaustyti svogūnai. Kepama 2–3 min. iš kiekvienos pusės, kol žuvys gražiai pagelsta ir šiek tiek apskrunda. Pateikiama lėkštėje.

Views All Time
Views All Time
1713
Views Today
Views Today
1
0 0
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn