| |

Viskis

Paprastai apie viskį yra sakoma, jog tai alkoholinis gėrimas, kuris išgaunamas iš grūdų. Viskis yra laikomas dažniausiai ilgai medinėse (paprastai ąžuolinėse) statinėse. Toks viskio brandinimas statinėse sušvelnina alkoholio skonį ir suteikia gėrimui aromatingų ir kvapiųjų savybių, o, svarbiausia, suteikia viskiui gintarinę spalvą. Škotiško viskio pirmtaku galima laikyti viržių skonio alų, pagamintą iš salyklo, kurį darydavo škotų protėviai. IX amžiaus pradžioje airių vienuoliai atvyko į Škotiją tam, kad pakrikštytų savo keltiškas brolijas. Kartu su Dievo Žodžiu jie atsivežė ir pirmąsias primityvias spirito varyklas, kurias jie pasiėmė žygiuose po kontinentinę Europą skleisdami krikščionybę. Vietiniai gyventojai greitai suprato, kad jie galėtų sukurti alkoholinį gėrimą, kuris būtų gaunamas distiliuojant viržių alų. Paprastos alaus varyklos buvo įkurtos labiausiai apgyvendintuose kaimuose ir taip namų gamybos viskis tapo sudedamąja galų kultūros dalimi. XIX a. pradžioje kartu su pramonės revoliucijos pradžia verslininkai suskubo statyti naujas prabangias viskio daryklas. Viskis, kurį gamino šios daryklos, buvo daromas iš miežių salyklo, džiovinamo ant durpių dūmų. Degant durpėms, atsiradę dūmai suteikdavo salyklui savitą aštrų skonį bei kvapą ir taip škotiškas produktas buvo pripažintas daugybės viskio gėrikų visame pasaulyje.

| |

Black Velvet (su dėžute)

“Black Velvet” – tai visame pasaulyje žinomas prekinis ženklas, atstovaujantis ypatingai švelnaus, minkšto ir unikalaus skonio kanadietišką viskį. Black Velvet Canadian Whisky istorija apima 50 metų. Šio viskio gamybai naudojami tik geriausi rugių grūdai, kukurūzai ir kristalinio švarumo Kanados vanduo tam, kad būtų pagamintas unikalus pasaulyje pripažintas viskis, kuris pasižymi ypatingu švelnumu ir aukšta kokybe. 1940-aisiais meistras Jack Napier išrado, kad rūpestingai maišant kanadietišką viskį iš įvairių statinių galima išgauti unikalų švelnaus skonio gėrimą. Manitoba Liquor pirmoji užsakė Black Velvet partiją. Kadangi pagal reikalavimus kiekvienas parduodamas butelis turėjo būti įpakuotas dėžutėse, tai tokiu būdu buvo sukurtas cilindras, kuriais ir šiuo metu yra pakuojami Black Velvet buteliai. Black Velvet viskis 1951 metais buvo įvestas į Kanados rinką ir susilaukė didžiulės sėkmės ir populiarumo. Gamintojas: Barton Brands Ltd, Kanada. Barton Brands Ltd yra kompanija valdanti The Black Velvet Distilling Company ir turinti visas teises į Black Velvet viskį. Barton Brands yra viena iš didžiausių distiliuotų alkoholinių gėrimų gamintojų JAV ir Kanadoje, turinti daugiau nei 120 metų patirties ir prekiaujanti daugiau nei 185 prekiniais ženklais.

| |

Tullamore Dew

Šviesiai auksinės spalvos, subtilaus, lengvo skonio su švelniu medžio prisilietimu ir auksinių miežių aromatu. Tai aukščiausios kokybės airiškas viskis, distiliuotas, brandintas ir sumaišytas Airijoje. Populiariausias airiškas viskis Lietuvoje. Triguba distiliacija, tapusi legenda, ir ilgametis brandinimas (4-7 metai) ąžuolinėse statinėse sukuria minkštą, lengvą ir subtilų skonį su švelniu medžio prieskoniu ir auksinių miežių aromatu. Geriamas su ledu, Tullamore Dew taip pat neatsiejamas airiškos kavos komponentas. “TIKRA AIRIŠKA KAVA”: 50g Tullamore Dew, karšta juoda kava, plakta grietinėlė. Vienas iš populiariausių ir labiausiai paplitusių airiškų viskių, Tullamore Dew pirmą kartą buvo išdistiliuotas 1829 metais Tullamore miestelyje, esančiame Offaly grafystėje Airijos viduryje. Šio viskio pavadinimas yra kilęs iš vieno ankstyvųjų savininkų inicialų, Daniel E Williams – DEW. Pirmasis šį viskį gaminti pradėjo Michael Molloy. Vietovė buvo pasirinkta gera – turtingas žemės ūkio ir javų auginimo rajonas Airijos centre, kur gausu puikių miežių ir tyro švaraus vandens – dviejų komponentų, kurie yra būtini gero viskio gamybai. 1887 metais distilerija atiteko Daly šeimai , o verslui vadovavo Kapitonas Bernard Daly. Kadangi jis buvo užkietėjęs sportininkas, kasdienius valdymo darbus jis paliko vienam iš savo kolegų, Daniel E Williams’ui, kuris, iš esmės, tapo Tullamore distilerijos valdytoju.

| |

Tullamore Dew 12 YO

Tullamore Dew 12 YO – tai kruopščiai atrinktų trigubos distiliacijos airiškų viskių, išlaikytų nuo 12 iki 15 metų, subrandintų senose burbono ir chereso statinėse, mišinys. Tik įpylus gėrimo į taurę, iš karto atsiskleidžia jo kvapo rafinuotumas ir sudėtingumas. Lengvai apdegintos burbono statinės sušvelnina viskio skonį ir suteikia medienos kvapo atspalvį. Saldų riešutų skonį jis įgauna nuo chereso statinių. Pasak ekspertų, Tullamore Dew 12 YO yra gero skonio airiškas viskis. Tik prisilietus lūpomis pajuntami aštrūs skonio tonai, vėliau pojūčius vainikuoja sausas ir šiek tiek citrusinis poskonis. Jis geriamas ir grynas, ir su trupučiu vandens ar ledo. Jau beveik 10 metų Lietuvoje galima mėgautis legendiniu airišku viskiu Tullamore Dew. Per tą laiką jo gerbėjų skaičius Lietuvoje smarkiai išaugo; taip pat ir pasaulyje – šiandien daugiau nei 2 500 000 butelių šio viskio nuperkama kiekvienais metais daugiau nei aštuoniasdešimtyje pasaulio šalių. Šis puikus airiškas viskis 1999 metais tarptautiniame alkoholinių gėrimų konkurse buvo apdovanotas aukso medaliu ir jam suteiktas geriausio airiško viskio vardas. Laimėjimai pasikartojo ir kitais metais, kai Tullamore Dew vėl buvo išrinktas geriausiu metų airišku viskiu tarptautiniame alkoholinių gėrimų konkurse. Šį gėrimą sėkmė lydėjo ir 2001 metais – jis vėl buvo apdovanotas aukso medaliu tarptautiniame vyno ir spirituotų gėrimų konkurse.

| |

Scottish Leader

“Scottish Leader” – tai unikalaus skonio, išsiskiriančio charakterio viskis, pagamintas ir išpilstytas Škotijoje. Šio maišyto (blended) viskio didžiąją dalį sudaro “malt”, suteikiantis Scottish Leader turtingą, pilno aromato, “apvalų” skonį, kurį taip mėgsta tie, kas supranta škotišką viskį ir Aukštikalnes. Savo unikalaus išsiskiriančio skonio dėka , Scottish Leader buvo apdovanotas aukso medaliu 1997 metais vykusiose Tarptautinėse Stipraus Alkoholio Varžybose (International Spirits Challenge). Tai vienas prestižiškesnių įvertinimų, kuriais gali didžiuotis tik pačios aukščiausios kokybės viskiai pasaulyje. Škotiško viskio mėgėjams “Scottish Leader” patariame mėgautis vienu, skiestu vandeniu arba atšaldytu ledukais. Tiems, kas mėgsta eksperimentuoti, “Scottish Leader” bus nepamainomas įvairių alkoholinių kokteilių komponentas. Gamintojas: Burn Stewart Distillers, Škotija. “Scottish Leader” gamina “Burn Stewart Distillers” kompanija, įkurta 1940 metais. Nuo 1988 metų “Burn Stewart Distillers” dėjo visas pastangas, kad taptų trečia didžiausia nepriklausoma škotiško viskio kompanija gamintoja pasaulyje, turėdama 2,5% dalį viso pasaulio škotiško viskio rinkos.

| |

Scottish Leader su supynėmis

“Scottish Leader” – tai unikalaus skonio, išsiskiriančio charakterio viskis, pagamintas ir išpilstytas Škotijoje. Šio maišyto (blended) viskio didžiąją dalį sudaro “malt”, suteikiantis Scottish Leader turtingą, pilno aromato, “apvalų” skonį, kurį taip mėgsta tie, kas supranta škotišką viskį ir Aukštikalnes. Savo unikalaus išsiskiriančio skonio dėka , Scottish Leader buvo apdovanotas aukso medaliu 1997 metais vykusiose Tarptautinėse Stipraus Alkoholio Varžybose (International Spirits Challenge). Tai vienas prestižiškesnių įvertinimų, kuriais gali didžiuotis tik pačios aukščiausios kokybės viskiai pasaulyje. Škotiško viskio mėgėjams “Scottish Leader” patariame mėgautis vienu, skiestu vandeniu arba atšaldytu ledukais. Tiems, kas mėgsta eksperimentuoti, “Scottish Leader” bus nepamainomas įvairių alkoholinių kokteilių komponentas. Gamintojas: Burn Stewart Distillers, Škotija. “Scottish Leader” gamina “Burn Stewart Distillers” kompanija, įkurta 1940 metais. Nuo 1988 metų “Burn Stewart Distillers” dėjo visas pastangas, kad taptų trečia didžiausia nepriklausoma škotiško viskio kompanija gamintoja pasaulyje, turėdama 2,5% dalį viso pasaulio škotiško viskio rinkos.

| |

Viskis Tullamore Dew (su dėžute)

Šviesiai auksinės spalvos, subtilaus, lengvo skonio su švelniu medžio prisilietimu ir auksinių miežių aromatu. Tai aukščiausios kokybės airiškas viskis, distiliuotas, brandintas ir sumaišytas Airijoje. Populiariausias airiškas viskis Lietuvoje. Triguba distiliacija, tapusi legenda, ir ilgametis brandinimas (4-7 metai) ąžuolinėse statinėse sukuria minkštą, lengvą ir subtilų skonį su švelniu medžio prieskoniu ir auksinių miežių aromatu. Geriamas su ledu, Tullamore Dew taip pat neatsiejamas airiškos kavos komponentas. “TIKRA AIRIŠKA KAVA”: 50g Tullamore Dew, karšta juoda kava, plakta grietinėlė. Vienas iš populiariausių ir labiausiai paplitusių airiškų viskių, Tullamore Dew pirmą kartą buvo išdistiliuotas 1829 metais Tullamore miestelyje, esančiame Offaly grafystėje Airijos viduryje. Šio viskio pavadinimas yra kilęs iš vieno ankstyvųjų savininkų inicialų, Daniel E Williams – DEW. Pirmasis šį viskį gaminti pradėjo Michael Molloy. Vietovė buvo pasirinkta gera – turtingas žemės ūkio ir javų auginimo rajonas Airijos centre, kur gausu puikių miežių ir tyro švaraus vandens – dviejų komponentų, kurie yra būtini gero viskio gamybai. 1887 metais distilerija atiteko Daly šeimai , o verslui vadovavo Kapitonas Bernard Daly. Kadangi jis buvo užkietėjęs sportininkas, kasdienius valdymo darbus jis paliko vienam iš savo kolegų, Daniel E Williams’ui, kuris, iš esmės, tapo Tullamore distilerijos valdytoju.

| |

Viskis – tai legendinis anglosaksų gėrimas

Viskis – tai legendinis anglosaksų gėrimas, kurio pavadinimas keltų kalba „uisge beatha“ reiškia gyvybės vandenį. Dėl viskio gamybos ligi šiol nerimsta ginčai – airiai tvirtina, kad dar X amžiuje jau žinojo kaip gaminti viskį, škotai tai griežtai neigia ir sako, jog jie jau septynis šimtus metų mėgaujasi šiuo gėrimu. Viskio pasaulis yra labai platus ir be galo įvairius. Šis gėrimas gali būti europietiškas (škotiškas ir airiškas) bei amerikietiškas (Jungtinių Amerikos Valstijų ir Kanados gamybos). Šios dvi grupės skiriasi ne tik „gimimo“ vieta. Europoje, daugiausia Škotijoje, viskis daromas iš miežių, o JAV ir Kanadoje – iš kukurūzų, rugių ir kitokių javų. Škotiškas viskis išsiskiria savotišku aromatu, kuris atsiranda džiovinant miežių salyklą (iš kurio gaminamas viskis) ir nuo deginamų durpių kvapo. Tikrasis viskis turi būti 40–45% stiprumo. Viskį galima gerti įvairiai. Vieni šio gėrimo mėgėjai geria jį gryną, kiti – su ledo gabalėliais. Geriama ir skiedžiant vandeniu. Dažnai ginčijamasi, koks gėrimo būdas yra geriausias, tačiau turbūt svarbiausia, kad geriant viskį būtų juntamas jo išskirtinis skonis ir aromatas.