Optimizmas ir darbo efektyvumas

Šiuo metu vis labiau domimasi asmenybės charakteristikų darbo aplinkoje ypatumais. Tai padeda ne tik pažinti darbuotojus, planuoti jų karjerą, bet ir atrinkti tinkamus kandidatus į darbo vietą. Nuolat daugėja tyrimų, o tuo pačiu ir logiškai bei statistiškai apskaičiuotų įrodymų, kad asmenybės charakteristikos yra labai svarbios profesiniam efektyvumui. Kaip teigia M.K. Mount ir kt. [1] (2005), asmenybės bruožai ir profesiniai interesai yra labai svarbūs asmenybės gyvenime, nes jie įtakoja sėkmę gyvenime ir darbe.

Pasiekti kuo didesnio kiekvieno darbuotojo darbo efektyvumo – kiekvieno darbdavio noras bei tikslas. Efektyvus darbas – tai ne tik savo būtiniausių pareigų atlikimas, bet ir nuolatinis tobulėjimas, iniciatyvumas, pagalba kituose darbuose, kūrybiškumas, darymas daugiau nei reikalauja darbdavys. Taigi darbdaviui labai svarbu ieškant darbuotojo numatyti kaip jam seksis susidoroti su pareigomis, ar tai bus efektyvus darbuotojas. Kiekviena darbo pozicija reikalauja vis kitokių asmenybės sugebėjimų.

Šiais laikais darbe netrūksta streso, darbas dažnai susijęs su rizika, didele konkurencija. Tik stipriausi žmonės, turintys tam tikras asmenybės charakteristikas, gali efektyviai dirbti. Taigi, labai svarbu nustatyti kokios asmenybės charakteristikos veikia darbo efektyvumą. Dirbant protinį, kūrybinį, vadovaujantį darbą, kuris yra susijęs su tam tikrais asmenybės sugebėjimais, yra svarbu atsižvelgti į žmogaus požiūrį į gyvenimą, tobulėjimo, augimo iniciatyvą. Atlikti tyrimai nurodo, jog optimizmas yra svarbi asmens charakteristika, padedanti žmogui pozityviai žiūrėti į gyvenimo uždavinius, nepalūžti sunkiose situacijose ir padidinti darbo efektyvumą. Asmeninio augimo iniciatyva rodo žmogaus siekį bei galimybę tobulėti – tai labai svarbu asmens karjeroje, padeda palaikyti suinteresuotumą darbu, siekti geresnių rezultatų darbe.

Straipsniai 1 reklama

Darbas dažnai dirbamas komandoje, kiekviena organizacija – tikslo siekianti komanda. Kaip savo tyrime G. L. Stewart ir kt. (2005) [2] įrodė, jog asmeninės komandos nario charakteristikos įtakoja komandos darbo rezultatus, taip pat ir organizacijos rezultatus.

Yra atlikta gana nemažai optimizmo ir jo teigiamo poveikio gyvenimo kokybei bei trukmei psichologinių tyrimų. Atlikti tyrimai leidžia manyti, jog optimizmas bei asmeninio augimo iniciatyva teigiamai veikia darbo efektyvumą, tai turėtų padėti darbdaviams pasirinkti tinkamus kandidatus į darbo pozicijas, atkreipti dėmesį į tai, kas svarbu atliekant darbą, bei geriau pažinti žmogų darbo aplinkoje.

Views All Time
Views All Time
28735
Views Today
Views Today
4

Vienas komentaras

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

30 − 23 =