Krizė taip pat ir valstybės taupymo politikoje

Krizė, pizė ir kiti pikti “Zė” žodžiai vis rėžia mūsų ausį. Labiausiai baiminamasi, kas yra natūralu visiems gyvūnams, dėl savęs. “Kaip ši krizė palies mane, ar mane atleis, ar sumažins algą?” – ne mažai kas, neturintis tvirto žinių bagažo, aukštos kvalifikacijos ar aukštesnio poreikio darbo rinkoje gali pasakyti.

Bet noriu dabar pablevyzgoti apie kažką, ko neišmanau, valstybės lygyje. Valstybinė taupymo politika… Šiaip įdomūs mūsų valdžios taupymo pastebėjimai yra Ekonominės politikos bloge. O aš noriu pakalbėti apie ten mažai bepaliestą “taupymo” būdą – algų ir darbuotojų mažinimą.

Medicina. Policija. Gaisrinė. Mokesčių inspekcija. Mokyklos. Ir kiti žūtbūt valstybės piliečiams (man ir tau) reikalingi dalykai yra apmokami iš pačios valstybės biudžeto, kurį valdžios žmogai ir sudarinėja. Šiuo metu – karpo, pildyt bando naujais ar padidintais mokesčiais(*1).

Straipsniai 1 reklama

Vat tie karpymai mane ir neramina. Sumažino bazinį algos dydį. Sumažino daugumai valdininkų (neminint tų “šventųjų” teisėjų, kurie sau algas pasikėlė… Nereikia pamiršti ir seimūnų bei kitos ala “grietinėlės”, gaunančios iš tiesų saldų pinigą – apie šį įpatumą kalbėt dabar nenoriu) algas. O tai jau yra blogai.

Jeigu į EkoPizę žiūrėti tuo kampu, kad dabar būtina taupyti visur (nors yra protingų žmonių, sakančių, kad efektyvumą didinti būtina – bet algos karpymas ar atleidimas iš darbo gali tam atsiliepti neigiamai), tai prieš karpant algas ir atleidinėjant siūlau pamąstyti: ar yra ką nukirpti, ar galima atleisti?

Policija – kiek gauna paprastas patrulis už savo nervų gadinimus, nuolatinį stresą, labai prastas darbo sąlygas, ir, galiausiai, savo gyvybe ginantis mus visus? Nuo 1570Lt/mėn (2 kategorija) iki 1665Lt/mėn (3 kat.). “Vyriausiasis”, ne vyresnysis (!) gauna maksimaliai 1860Lt/mėn. Čia, tipo… Neatskaičius mokesčių. Tiesa, pagal policija.lt pateikiamus duomenis, statistiškai 2007 metais pareigūnai gavo apie 50% priedų nuo savo algos. Bet eko pizės, atsiprašau, krizės laikotarpiu to tikrai nebebus. Šūdas, bet su tokia alga galima tenkinti ne per daugiausiai savo poreikių, ką jau kalbėti apie malonumus. O tada dar gramdyk nuo asfalto išsitėškusį “kelių erelį”…

Kitas pavyzdys – mokesčių inspektoriai. Ir medikai, mokytojai, … Žmonės, nejuokaukim. Neįvertinkime savo sveikatos, turto, gyvybės, vaikų išsimokslinimo tokiom sumom, kad po to tektų labai liūdėti. Ir NEDRĮSKIME tų sumų mažinti. Nėra kur!

Apie darbutojų skaičių… Tai watafak, jei žmogui nelaimės akivaizdoje pasako “sorry, neatvažiuosime, nes nėr laisvo žmogaus/jis šiandien jau išvažinėjo kuro normą”. Fuck! Kaip čia sumažinsi? Pora šimtai niekad neišaiškinsimų žmogžudysčių, tūkstančiai vagysčių… Taigi mes taupome. Bet bendras nuostolis tai didesnis! Aš sutinku mokėti keliais šimtais per mėnesį daugiau už tai, kad sumažėtų tikimybė man prarasti neįkainojamus žmones, ir savo kainą turinčius man svarbius daiktus.

Į mano paskutinę pastraipą nemažas mokesčių (ir, matyt, automobilių šviesų 24/7 pasipriešinimo) šalininkas pasakytų: “GAIDY (įžeisti juk būtina:), tai jei tu turi tą papildomą Kudirką, tai nereiškia, kad aš turiu!” Taip, tai tiesa. Bet ir dauguma mokesčių yra tiesiogiai (ar ner progresyviai) proporcingi gaunamoms (švariai…) pajamoms. Visi lygūs – visi mokame tiek, kiek galime.

Visą laiką buvau nepatenkinamas kai kuriems valdininkams, o ypač policininkams ir gaisrininkams duodamomis algomis. Dabar tenka baisėtis valdžios užmojais taupyti ten, kur aš niekaip negaliu pritarti.

Pabrėžiu: valdžios mokestiniais sprendimais nesu visiškai nusivylęs, kaip didžioji dauguma. Aš tame įžvelgiu naudos. svarbiau yra tai, kur ir kaip efektyviai panaudojama. Dar vienas “šūdas” yra tai, kad privatus sektorius lupa tiesiogine to žodžio prasme iš valstybės – kainas daro belenkiopai didesnes nei jos yra iš tiesų. Bet apie tai gal irgi kitą kartą…

Žvaigžručių paaiškinimai:

(*1): Dėl mokesčių nelabai aš ir kabinėjuos, tik kartais kyla klausimų dėl jų pagrįstumo… Bet mano mintis tokia, kad “norėdami gyventi kaip vakaruose, iš pradžių turime mokėti panašius mokesčius”. Patikėkit, ten gerovė yra ne tiek kiek Tu gauni į rankas – populiarus “gerosios” Švedijos pavyzdys tai iliuostruoja: ten gyventi yra “taip gera ir puiku”, nors žmonės ten sumoka lietuvio akimis žiūrint “nesuvokiamo dydžio” mokesčius. Žinoma, nereikia pamiršti to, kad už minimumą dirbant ten gyvenama ne ant skurdo ribos, o pas mumi kitaip.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *