‘Iki’ prekybos tinklas pateko į nemalonę

‘Iki’ prekybos tinklui, antrajam pagal dydį šalyje, uždrausta pačiam importuoti šviežius vaisius ir daržoves. Tokį sprendimą priėmė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. ‘Palink’ atstovai ne kartą tikino, kad ‘Iki’ parduotuvių privalumas – itin aukštos kokybės švieži vaisiai ir daržovės.

Maisto ir veterinarijos tarnybos kontrolieriai praėjusią savaitę nustatė, kad ‘Palink’ antrą kartą importavo produkciją, neatitinkančią maisto produktų importo reikalavimų.

Per vasario mėnesį ‘Palink’ du kartus įvežė paprikų iš Ispanijos, kuriose pesticidų kiekis viršijo leistiną normą.

Straipsniai 1 reklama

Pagal galiojančią tvarką, jeigu importuotojas vieną kartą įveža reikalavimų neatitinkančius maisto produktus, jis už tai įspėjamas. Be to, kelios vėliau tokio importuotojo įvežamos siuntos tikrinamos laboratorijoje.

Jeigu per metus nustatomas dar vienas pažeidimas, tuomet 12 mėnesių sustabdomas importuotojo pažymėjimo galiojimas.

Importuotojas pats turi pasirūpinti, kad neleistina parduoti produkcija būtų sunaikinta arba grąžinta tiekėjui.

‘Nesame gavę jokio oficialaus pranešimo dėl importo apribojimų, ir aš nesu tikras, kad toks sprendimas yra priimtas’, – sakė ‘Palink’ finansų direktorius Aidas Mackevičius.

‘Man juokingi atrodo tokie teiginiai. Visos bendrovės gauna raštus, o ‘Palink’ – ne. Gal jie mums ne tą adresą nurodė?’ – ironizavo VMVT direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius.

A.Mackevičius neneigė, kad įvežtose paprikose pesticidų kiekis viršijo leistiną normą. ‘Tačiau buvo tikrinama ta pati partija, todėl informacija, kad pažeidimas buvo padarytas antrą kartą, yra neteisinga. Važiavo keletas automobilių, iš kurių vienam nuleido padangą, todėl jis atvažiavo vėliau’, – aiškino A.Mackevičius.

Jis tikino, kad ‘Iki’ parduotuvėse nepritrūks šviežių vaisių ir daržovių – dėl to bus tariamasi su kitais importuotojais.

Prekybos tinklas iki šiol taip pat dalį vaisių ir daržovių pirkdavo iš kitų importuotojų. Kokią dalį sudaro pačios bendrovės įvežama produkcija, neskelbiama.

Šį kartą VMVT uždraudė realizuoti ‘Palink’ importuotų 2,2 tonos paprikų iš Ispanijos siuntą.

A.Mackevičius neatskleidė, ar ‘Palink’ patirs nuostolių dėl šios siuntos, sakydamas, kad pirmiausia reikia viską išsiaiškinti su paprikų tiekėju.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos sankcijų kliuvo ir didžiausio Lietuvoje mažmeninės prekybos parduotuvių tinklo operatorei bendrovei ‘VP Market’.

VMVT vieneriems metams uždraudė ‘VP Market’ importuoti ryžius bei kruopas. Sprendimas buvo priimtas po to, kai tarnyba nustatė, kad ‘VP Market’ antrą kartą pažeidė maisto prekių įvežimo tvarką. Nustatyta, kad bendrovė iš Indijos importavo 23 tonas ryžių, kuriuose leistinas normas viršijo mikrotoksinų kiekis.

‘VP Market’ uždraustus importuoti produktus pradėjo pirkti iš kitų tiekėjų.

Dabar absoliučiai visi iš Indijos į Lietuvą įvežami ryžiai yra tikrinami, nors pagal įprastą tvarką tikrinama 5-10 proc. siuntų.

Jeigu bus aptikta dar viena ryžių, kuriuose kenksmingos medžiagos viršija leistiną normą, siunta, VMVT svarstys galimybę apskritai uždrausti importuoti ryžius iš Indijos.

Lietuvos rytas

Views All Time
Views All Time
2359
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

− 1 = 2